31 July 2011

Saya sayang Kak Fiesya


Ape kabo semua,(ayat org Johor ni)..Sy harap semua sihat wal afiat..
Tak tau la,nape tetibe je sy terase cm nak berkongsi cerita dgn kawan² semua.
Myb sy happy sgt kot sbb kakak yg sy sayang & rapat baru je melahirkn seorang baby boy yg sangat comel.
Name baby tu jangan tanye la sbb belum ade lagi.huhu >.<

 [Anak² ummi,huhu >.<]

[K.fiesya,ijah & K.qiela]

Sy berkenalan ngn k.Fiesya kat umah mak angkat sy (Ummu Ain)..
Sy suke sgt berkawan ngn dy sbb..
1 ~ dy peramah & baik hati
2  ~ dy xsumbonk sebagaimane yg  dikhabarkn oleh mulut² yg bisa
3 ~ dy sgt giler & excited dgn PINK..!!!(same la sy & Erra Kyra)
4 ~ dy tak pernah lupekan sy & kawan²nye..
5 ~ dy sangat cantik & comel

[K.Fiesya dgn kuda Alifah]

Dy byk menjage & mengajar sy dlm kehidupan.byk nasihat dy sy ingat smpai skrg.
Dy selalu membuatkn sy kuat utk terus hidup..
Dy mmg seorg kakak yg penyayang.
Dy selalu membuat sy happy & ceria.

[K.fiesya dgn baik hatinye nak hantar sy ke Larkin,sy nak g KL]

K.Fiesya,rindu rase nye nk berjumpa lagi..
Ingat lagi dulu,ijah selalu lepak umah k.fiesya.tidur ngn k.fiesya.
Time makan je,kite makan kat restaurant kegemaran (TOKSOHORMANA)
Sbb kami suke sgt tomyam kakak restaurant tu buat.Perkh,mmg meletop

[Time ni k.fiesya ikut sy g amek kek,utk hantaran pertunangan abang sy dgn pika]

K.Fiesya,byk jasa k.fiesya kat ijah..yg xmampu ijah balas balik.
K.Fiesya selalu hadiahkn ijah mcm²,ijah suke sgt.ijah simpan elok² sampai skrg.
K.Fiesya selalu bawa ijah jalan-jalan & shopping kat City Square,JB.
Ijah xkan lupe semua kenangan kita..

[Hehe.. (^_^) ]

K.Fiesya selalu datang klinik,jumpe ijah & berborak² dgn mak ijah..
K.Fiesya dgn mak ijah dah mcm kawan..
K.Fiesya sakit kaki,cari mak ijah..skrg dah bersalin pun nak mak ijah yg urutkan. 
K.Fiesya suke mak sy,k.fiesya cakap mak sy comel..mcm Doraemon!
Mak ijah pun ckp,dah anggap k.fiesya mcm anak sendiri.
Mase k.fiesya pergi Australia dulu,dy tidur rumah  kakak sy, Siti Mariam..
kakak sy pun suke kat k.fiesya,sbb k.fiesya baik & peramah.

[Plz jgn lihat wajah sy yang hudoh..!]

Tapi bila masing² dah berumah tangga,masing² perlu ikut suami.
K.fiesya suruh sy duk Johor tapi suami sy nak balik Bangi.
So terpakselah sy ikut suami sy..time tu terase sedey sgt sbb terpakse berjauhan dgn org² yg sy sayang.
Dah la jauh,masing² sibuk dgn urusan masing²..
Walau ape pun yg terjadi,ijah xpernah lupe k.fiesya.
Ijah sayang sgt kat k.fiesya.



Mase ijah nak buat kenduri kahwin,k.fiesya byk tlg ijah.
Bagi ijah semangat.siap duduk rumah ijah sampai tengah² malam..
K.fiesya sentiase take care kat ijah,terharu..!!!

[Tunggu mase nak bersalin.waaaa,comelnye kakak ku..]

Di awal ramadahan ini..
Pertamenya ~  ijah ingin memohon seribu kemaafan kat k.fiesya.
klu ade terkasar bahase,tersalah @ terlebih ckap ke.
terambil barang k.fiesya @ terlebih selambe ngn k.fiesya..
Yela,ijah tau ijah ni notty.ske mngamuk².
Sian k.fiesya,terpakse layan karenah ijah..
Keduanya ~ Tahniah kerana selamat melahirkan seorang baby boy yg sangat comel..!

[2.6KG]

K.Fiesya , إنش الله...
Kalau ade rezeki,balik raye nnt ijah pergi rumah k.fiesya.
xsabar rasenye nak lihat baby k.fiesya.
Mane tau ijah dapat badi k.fiesya,tapi ijah nak baby gurlz la.
Dah besar nnt boleh kite kahwinkan,hahaha..
Berangan je ijah ni.

Buat semua kawan²,sudi² lah membace kisah hidupku dgn kakak kesayangan ku.
Thanks so much,Love U ALL  (^_^)

30 July 2011

Trauma dipagi hari..

     Terima kasih Tuhan kerana memberi peluang untuk sy hidup.Sesungguhnya Engkaulah yang maha mengetahui segalanya dan Engkaulah yang mengetahui setiap sesuatu yang berlaku.Dan setiap yang berlaku pasti ada hikmah & pengajarannya..أشكرك يا ربي

     Pagi tadi sy dengan suami sy kua umah..Sy nak pergi Hentian Kajang@( HK ) & suami sy nk pergi ke Shell sebelah HK.Kami pergi same² naik bas.Sampai HK sy pun turun & bas pun jalan.Mase nak lintas jalan sy pandang kiri & kanan,depan & belakang..pastikan xde 1kereta pun yg lalu.bila dah rase confident yg jalan kosong,sy pun lintas jalan.org kata pagi² msti cool,jgn menggelabah.suami sy pun marah klu sy menggelabah & lari bila melintas jalan.sy pun dgn cool nye melintas jalan slow².

     Tetibe ade 1kereta pecut laju depan mata sy..sy ingatkn dy nmpak sy dari jauh,rupe²nye mate si Pemandu Tak Berhemah tu ke tempat lain.xtau la sy Si Pemandu tu pandang ape,awek cun agak nye kot!Kalau perhentian bas,comfirm la ramai orang akan melintas jalan..Dah la pecut,boleh pulak dy kona sebelah kanan.tempat sy berdiri.Terlompat hampir terbang sy dibuatnye,dah la sy pakai kasut tinggi.nasib xterjatuh,klu x...ma'aih,malu giler!Agak² la,klu nk kona tu bawa la perlahan-lahan,tengok dulu kiri kanan,bukan tengok awek sambil berlagak kereta changgih!Nasib baik ade orang lain dalam kereta dy yang tolong jeritkn kat dy,cepat² la dy break mendadak.klu x dah melayang nyawa sy time tu , ناءزوبيللاه

     Di dalam keadaan menggigil,terkejut,takut,terpaku & terlopong,sempat lagi sy ushar sekeliling.huh,semua orang pandang sy.Sambil buat muke marah,takut & terkejut.Sy tengok muke Si Pemandu Tak Berhemah tu sambil bulatkan mata sy..agak² mcm nak terkeluar la mata sy time tu tengok Si Pemandu Tak Berhemah tu..& then boleh pulak dy buat muke marah kat sy,jeling mcm nk telan.bukn nak keluar minta maaf @ tanye ok ke x..Kurang ajar punye Pemandu!Dah tu bla mcm tu je,sakit hati giler a..Harap je kereta besar & mahal..otak tak ade,mata dah buta,adab dah hilang.

     Dalam ketakutan & kemarahan yg teramat,"tija meneruskn perjalannya ke pasar".(Abg Nabil kate),hehe just kidding >.< adush,laponye perut..sy pun pergi la singgah restorant kegemaran "Pecel Lele".Nak makan pecel lele pepagi mane ade lagi kan,so sy amek la nasi goreng,setengah jer.ditambah dgn sambal tumis,hati seketul & tauhu goreng 3hiris(xtau nk ckap hiris ke ketul ke sebab tauhunya dihiris kecik²,main tibai jela cakap).bukan kedekut duit tapi orang cakap makan tu jangan tamak so sy amek ikut kemampuan sy yang kurus kering ni.hehe..Air sy minta Horlicks ais je,pepagi minum ais.betul ke xbetul sy nih..almaklum la ikutkan otak sy ni,hati sy tgh panas so kene minum sejuk² supaye sejuk hati ni.wakaka,guru mane la yang ajar sy lak ni..!

     Hurm..makan 5sudu je dah berhenti,masih teringatkn kejadian tadi.terus xde selera.dlm hati,"aku tak boleh membazir".Terpakse jugak la makan sambil minum air horlicks sejuk,kate nk sejukkan hati..يا الله ,tak larat dah nak makan.urmh,bia jela.teruk betul sy ni,nasi yg setengah tu pun tak boleh nak habiskan.sabar jela!!!

Sampi sini jela dulu cerita sy,klu ada masa & idea nnt sy share kat korang lgi yeah..
Thanks so much coz membace diary sy yang tak seberape ni..
اسلامءليكم ،see u again (^_^)

28 July 2011

Ini kisah kami





Sy berumur 20tahun & sy  sudah berkahwin.kami berkahwin pada 20 march 2010.suami sy Muaz b. Zainal,berumur 24tahun.kecik je kan kami,huhu.. >.< .ramai cakap kami kahwin mcm budak² tadika main² kahwin.sedar xsedar perkahwinan kami sudah pun mencecahn setahun setengah.lame kn?tapi sampai skrg kami belum direzekikn seorang cahaya mata pun & kami kene la redha dgn ketentuanNya..didlm percintaan kami,byk rintangan & halangan yg terpakse kami tempuhi.tapi itu xmembuatkn kami patah semangat & berpisah.kerane cinta kami ikhlas & setia.yg penting biarlah lelaki tu yg betul² sygkn kite.



Copyright© All Rights Reserved Muazijah.blogspot.com